Over het algemeen zijn de Centauren te beschouwen als een soort bruggen tussen de bekende wereld aan deze kant van Saturnus en het onbekende, dat wordt gesymboliseerd door de mysterieplaneten Uranus, Neptunus en Pluto.  Een Centaur, half mens half-paard, is een wat onmogelijke combinatie tussen de diep instinctieve drijfkracht van het paard en de beschaving en beheersing van de mens. Dat levert een explosief geheel op, want de meeste Centauri zijn woest en gewelddadig, vooral als er alcohol in spel komt. Je kan de Centauri vergelijken met katapulten die je over de schutting van Saturnus met een woeste zwaai het onbekende in slingert maar ook geven ze een extra laag in de horoscoop aan dat dieper inzicht kan geven, vooral met betrekking tot Plutonische thema’s, als een soort helpers van Pluto – als sleutels tot nieuwe dimensies.

 • Cheiron is de brug tussen Saturnus en Uranus, waargenomen 18-10-1977 door Charles T. Kowal.
 • Pholus loopt tussen Saturnus en Neptunus, waargenomen 09-01-1992 door David L. Rabinowitz.
 • Nessus, de primitiefste en gemeenste van het stel, loopt tussen Saturnus en Pluto, 26-04-1993 door Rabinowitz.
 • Pylenor (nog niet officieel benaamd) loopt tussen Uranus en Saturnus, 02-10-1994 door D. Jewitt en Jane Luu.
 • Asbolus loopt tussen Jupiter en Neptunus, waargenomen 05-04-1995 door James V.Scotti.
 • Hylonome loopt tussen Uranus en Neptunus, waargenomen 27-02-1995 door D.Jewitt en J.Chen.
 • Chariklo loopt zonder te overschrijden tussen Saturnus en Uranus, waargenomen 15-02-1997 door J. Scotte

In de mythen komen al de Centauri tenslotte aan hun eind door een verwonding, al worden Pholus en Cheiron na hun dood geëerd als berg of sterrenbeeld. Astrologisch gezien geven de centauri dus ook altijd een onmogelijk dilemma, geen enkele keuze lijkt een redelijk uitweg te bieden. Het dilemma moet doorleefd worden en het komt ook heel plotseling. In vergelijking met de langzame, grondige geconcentreerde opruimkracht van Pluto zijn de Centauri snelle flitsende bodes uit de onderwereld. In transit neem je 1 graad orb, in de radix 2° .

Cheiron
Omlooptijd om Zon = 50 jaar

Cheiron was een verstoten zoon van Chronos en de nimf Philyra die door zijn geboorte zowel onsterfelijk als zwaar getraumatiseerd was. Zijn afkomst verklaart waarom Cheiron weinig gemeen had met de andere half paard, half mens wezens. Hij bezat grote kennis van muziek, geneeskunde, jacht en krijgskunde en werd geprezen als wijs en achtenswaardig leraar en genezer. Op een dag werd hij verwond door een giftige pijl en hoewel hij zichzelf niet kon genezen was het ook niet mogelijk om te sterven. Hierdoor leed hij ondragelijke pijnen en tenslotte kon hij zijn sterfelijkheid opgeven door Prometeus te vervangen.
Cheiron heeft vooral te maken met pijn in relaties, met het verworpen worden. Het duidt iets aan van de afstemming en onbalans van het mannelijke en het vrouwelijke. Zijn huisplaatsing in de horoscoop geeft aan in welk thema kan worden afgedaald, waar je anderen iets kan bieden, omdat je weet hoe het zit. Dat maakt Cheiron de spreekwoordelijke “gewonde genezer”. Hier komt het dubbele van Cheiron ook terug, alleen door eigen lijden, haal je de kastanjes uit het vuur. Maar die kastanjes zijn helaas alleen voor anderen, zichzelf kan Cheiron niet helpen. De plaatsing geeft ook aan op welke gebied je een sterke bitterheid kan voelen, die je kan remmen bij de ontwikkeling van je bestemming (Zon). Transits kunnen verwondingen aangeven in een relatie.
Trefwoorden:

 • Zielenwond
 • Hemelbewustzijn
 • Opening naar hoger bewustzijn
 • Bevruchting
 • Religie
 • Spiritueel
 • Mystiek
 • Naastenliefde
 • Inspiratie
 • Omslagpunt
 • Overgang
 • Waar je ego sterft
 • Cadeau uit hemel
 • Verhouding met kosmos
 • Stille verandering
 • Verbindingen tot stand brengen tussen oud/nieuw
 • Leraar
 • Gids
 • Genezer
 • Zoekend naar de waarheid
 • Sleutelfiguur

Nu volgt een korte opsomming van Cheiron in teken en huis, je krijgt dus meestal twee thema’s die je met elkaar kunt combineren.
Hou ook de Huisheer in de gaten want die geeft het geheel vaak net een andere glans en energieverdeling.

Ram/I   Men kan zich gewond voelen in zijn zelfbewustzijn. Ook kan de verwonding ontstaan zijn door geweld of oorlog. Wanneer men het gevoel heeft dat men geen recht heeft om te bestaan dan is ieder begin moeilijk en men onderneemt alles met een wrang onderhuids gevoel van angst en onzekerheid. Deze mensen zullen slechts heel sterk naar buiten komen wanneer ze letterlijk of figuurlijk geflankeerd zijn door iemand anders (partner, vennoot of vriend).  Opkomen voor zichzelf, handelen en initiatief tonen is de les en zou zo een ideale sportcoach o.i.d. kunnen worden, in ieder geval naar  buiten gericht.

Stier-II  We voelen een gebrek aan eigenwaarde en kunnen daarom een te grote waarde hechten aan geld en bezit. Het is de pijn van het gemis aan basiszekerheden. “ik bezit dus moet er rekening met mij gehouden worden” kan een lijfspreuk worden. Ondanks een materiële welstand is er dan wel altijd de onzekerheid voor het verlies ervan. Soms is er ook sprake van een over-controle van zijn seksuele instincten (e balanswerking). Ook kan je last hebben met het lichaam, of moeite met het leven in zijn algemeen. De les is te leren met je talenten en gaven op een gezonde, nuchtere manier met de materie, waarden, normen en principes omgaan. Komt spiritueel maar langzaam op gang.

Tweelingen-III   Met Cheiron op deze plaats kan de geest onbetrouwbaar lijken. We hebben het moeilijk om te zien wat er om ons heen gebeurt en om erover te communiceren (schoolproblemen-stotteren). Ook alles wat met het gehoor te maken heeft kan gewond zijn. Ook is er weinig vertrouwen in eigen ideeën en we vragen ons constant af of ze wel juist zijn. Langs de andere kant is er ook een obsessieve drang om alles te willen begrijpen en er is dikwijls spraken van een grote zenuwachtigheid.  Heeft een hekel aan droge intelligentie en wil zeker niet zo zijn. Hier kan een (oudste) broer of zuster letterlijk gekwetst, gewond of gehandicapt zijn of de relatie met hen is pijnlijk verstoord. De les is eerst te leren luisteren voordat je de ander echt kan verstaan en eerst goed leren praten voordat je door een ander begrepen zal worden.  Emotioneel en spiritueel moeten ontwikkeld worden en er is altijd de pijn nooit genoeg te weten.

Kreeft-IV  Men ziet één van de ouders als kwetsend of gekwetst of men beschouwt één van hen als iemand die zich niet aanpast aan de noden van de horoscoopeigenaar. Het kan ook wijzen op het feit dat men dikwijls schrik had om de ouders te mishagen of te weinig emotionele voeding heeft gekregen in de jeugd. Of er was een té sterke binding en men kan niet los komen van huis en haard. Ook kan het moeilijkheden met zwangerschap/moederschap aangeven.
De les is om een emotionele binding aan te leren gaan en dan zowel gevoelswarmte en emotionele bescherming kunnen geven én ontvangen maar ook om los te kunnen laten. Vaak is deze persoon degene die deze informatie in het gezin moet doorgeven met alle risico’s van dien zo voelt men zich dan vaak het ‘buitenbeentje’ in de familie. Leren emotioneel niet afhankelijk te blijven van goed- of afkeuring van ouders/familie en ruimte maken voor de eigen emotionele groei.

Leeuw-V    Hier geplaatst kan de mogelijkheid om spontaan te doen gewond zijn. We hebben het moeilijk ons eens te laten gaan en wanneer we het uitzonderlijk toch doen gaan we naar destructieve uitersten. Tijdens de jeugdjaren heeft men, vaak door te strenge ouders nooit zichzelf (kind) mogen zijn en hebben een heilige schrik om belachelijk gemaakt te worden (moeilijke relatie met de vader). De creativiteit en zelfexpressie kan gewond zijn in de jeugd of ze werden tegen hun zin in verplicht creatief te doen voor creatieve ouders. In de horoscoop van een vrouw kan ze gewond zijn in de liefde of door kinderen. De les hier is om te leren geloven in jezelf om vervolgens een warmhartige leerkracht te kunnen zijn bij kinderen.

Maagd-VI   Aangezien netheid en organisatie heel belangrijk zijn voor de Maagd is hier altijd de schrik voor chaos aanwezig (drukke en nerveuze kindertjes).  Het moeten leren omgaan met chaos en proberen het onderscheid te zien wat wel of niet te controleren is en ook het leren inzien dat de wereld niet zal instorten zonder hun tussenkomst. Lichamelijk kan het zich uiten in de vorm van een allergie.
Angst voor het niet kunnen functioneren van huisonderwerpen en angst voor ziektes en ziek zijn kunnen ontstaan doordat ze problemen hebben om hun emoties te verwerken  en kritiek te kunnen accepteren. De les is te onderscheiden wat zuiver en onzuiver is en  kan dan bijv. een goed alternatief genezer worden.

Weegschaal-VII   Met deze planeetstand zullen relaties heel belangrijk zijn en men is bereid voor de ander door een vuur te lopen niettegenstaande men het risico loopt toch door de ander gekwetst te worden. Iedere relatie met het andere geslacht wordt als gevaarlijk geacht en men vindt dat ze op een of andere wijze tegen hen gewapend zou moeten zijn. Met een sterke n zullen deze mensen proberen met iedereen goed te staan en alle verwachtingen van de partner proberen op te lossen. Voor de buitenwereld blijft alles mooi en aardig en pas op latere leeftijd ontstaan onherstelbare breuken/scheidingen. Als kind heb je vaak weinig harmonie en vrede om je heen ervaren en daarom is het vinden van een balans hierin belangrijk. Angst en de verantwoordelijkheid  voor emotionele binding is vaak groot. De les is een harmonische band op te bouwen en confrontaties aan te durven gaan. Zou een goede huwelijksbemiddelaar kunnen worden

Schorpioen-VIII  Hier is dikwijls een sterk gevoel van machteloosheid in schorpioen-achtige situaties zoals jaloezie, onbewuste krachtmetingen (incest, verkrachting o.i.d.) of in geval van de klassieke liefdesdriehoek. Het is belangrijk voor deze mensen dat ze leren leven met hun diepste wonden en angsten en zo hun emotionele leven een positieve wending proberen te geven. Men kan heel heftig reageren op gevoelskwesties en zelfs afwijkend seksueel gedrag komt hierdoor vaak voor. Deze mensen voelen zich dikwijls onverklaarbaar schuldig wanneer ze succes hebben en vrezen dat na ieder succes een ramp zich zal voltrekken. Ze hebben vaak een lage dunk van zichzelf en kunnen extreem bijgelovig zijn voor de kleinste dingen. Cheiron in e vindt het ook lastig anderen te vergeven voor de wonden die hen werden aangedaan. Ook de angst voor armoede of afhankelijkheid van het geld (sociale dienst o.i.d.) van een ander is vaak groot. De les is om dwars door de pijn heen te gaan, te doorleven en er dan afstand van te nemen. Daarna goede sociale begeleider, psychiater/genezer of stervensbegeleider.

Boogschutter-IX   Hier is dikwijls sprake dat de grote kracht in ons leven van spirituele/filosofische aard is, alhoewel niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Deze mensen hebben soms veel verwarrende conflicten op te lossen en denken bij iedere tegenslag dat God boos op hen is en daarom straft. Men kan moeilijk groeien, mag of kan niet studeren en heeft idealen die niet te verwezenlijken zijn. De les is een spirituele mentor of gids te worden en doel/richting te kunnen geven aan je bestaan. Je pijlen af schieten op doelgerichte wijze.
Cheiron staat hier sterk geplaatst en zo moet hij dan ook geduid worden – intens aanwezig maar zeker ook genezend van aard.

Steenbok-X    Aangezien huis X onder andere symbool staat voor onze plaats in de wereld en hoe we die willen bereiken nemen we bij deze stand van Cheiron verschillende valse starts om ons doel te bereiken.
Deze mensen kunnen het moeilijk hebben met de prestige die anderen hen toedelen. Ze worden geplaagd door gevoelens van mishagen en mislukken alhoewel ze soms veel succes hebben. De reden hiervan is vaak het te moeilijk te bereiken doel dat ze zich hebben gesteld. Vaak waren de ouders zeer veeleisend en was het onmogelijk om alle verwachtingen in te lossen. Uiterlijkheden moeten vaak als masker dienen voor de innerlijke onzekerheden en kwetsbaarheden. Er kan ook ‘verdriet’ zijn on relatie met familie/vader en/of grootouders. De les is om stap voor stap een plaats in de wereld te veroveren, angsten te overwinnen en regels en structuur aan te brengen. Als leraar/begeleider voor jonge mensen kan je veel goed doen.

Waterman-XI   Met Cheiron hier geplaatst is men soms ver voor op de tijd en zeer kritisch tegen de samenleving. Er is moeite met anders zijn”, sociale contacten en aanpassingen. Er is vaak een teveel aan ratio en te weinig gevoel. Er is een sterke drang aanwezig om iets positiefs te realiseren voor samenleving of groepsverband. Wanneer hij hier moeilijke aspecten krijgt moet men voorzichtig zijn bij het kiezen van nieuwe projecten want onaangename verrassingen kunnen op de loer liggen. De les is te leren functioneren in een groep en deel uit te maken van een samenleving zonder zijn identiteit te verliezen. Alle moderne technieken kunnen hierbij helpen. Als groepsleraar kan men daarna zelfs heel goed uit de voeten.

Vissen-XII   In het huis/teken van zelfopoffering geeft het problemen met het naar buiten komen van de individualiteit. Kwetsbaar, eenzaam en/of overgevoeligheden werken verslavingen in de hand en er is moeite met de rauwe realiteit van alle dag en het onbegrepen worden. Als zelfverdediging kan men in de verzorgende sector terecht komen en het is dan ook een stand die we vaak vinden bij artsen en genezers.
De les is het aanvaarden en accepteren van dit leven en leren realistisch in het leven te staan om dan de spirituele, gevoelsmatige zelfs telepathische weg de genezende gaven te kunnen ontwikkelen.
Deze mensen kunnen vaak moeilijk afscheid nemen en los laten.


Pholus
Omlooptijd om Zon = 91 jaar

Pholus is de andere wijze, wat teruggetrokken levende centaur maar niet onsterfelijk en de rest is een zootje ongeregeld. Zijn vader was de silene Silenios en moeder een esseboomnimf. Hij heeft een vat wijn in beheer, een gift van Dionysos. Op aandringen van zijn gast Hercules, maakt hij dat vat open hoewel hij weet dat zijn mede-Centauri er wild van worden. Het loopt uit de hand en Hercules doodt met zijn gifpijlen de dronken, losgeslagen Centauren. Pholus wordt nieuwsgierig hoe die gifpijlen werken en trekt een pijl uit een gedode centaur, maar verwondt daarmee zichzelf, waardoor hij sterft. Herakles begraaft hem onder het gebergte Pholoë. Astrologisch opent Pholus je plotseling voor de chaotische wereld van Neptunus. Hij maakt de energie van een planeet waarmee hij een aspect maakt intenser, hij werkt als katalysator. De planeet wordt extremer, een situatie kan bij een Pholus-transit danig uit de hand lopen, Pholus ondermijnt de Saturnale vaste structuur. Je doet iets spontaan en een onvermoede lawine aan gevolgen is het resultaat, wat leidt tot een plotse onherroepelijke verandering. Hierdoor wordt Pholus in verband gebracht met zelfverwonding en zelfs met zelfdoding. Transits geven virussen/afweermechanismen aan en mogelijke penetraties (mes-speer-mug) snelle acties met dilemma’s en problematiek. Impulsief gevaar met mogelijkheid om verder te komen in bepaalde groei. Pholus werd overigens ontdekt op de dag dat in Duitsland de Stasi-archieven opengingen! De wijn van Dionysos staat in de mythe voor de transformerende substantie, het is altijd de drank die je in contact brengt met het geestelijk leven en een spirituele dimensie (van Venus naar Neptunus). Het is opmerkelijk dat de centauren daarvan dus wild worden, die overgang niet kunnen bolwerken en Pholus het ook met de dood bekoopt. Spiritualiteit is niet zo onschuldig en beweegt zich op het scherpe snijvlak van chaos, diep instinct en menselijkheid. Het rare aan Pholus is dat hij die pijl uit de wond trekt om hem te bekijken, een wat inhumane nieuwsgierigheid en dan zichzelf daarmee dodelijk verwondt. Zo gaat dat dus.
Trefwoorden
:

 • Inzichten verkrijgen
 • Het onderbewustzijn wordt wakker
 • Euforische gevoelens ontwikkelen zich
 • Het intensiveren van gevoelens
 • ‘Borderline’ situaties ontstaan
 • Onstabiele en zelfs gevaarlijke situaties ontstaan waar moeilijk mee om te gaan is
 • Struikelend in nieuwe situaties terechtkomen.


Nessus

Omlooptijd om Zon = 120 jaar

Nessus staat bekend als een van de ‘bad boys’ en is een van de centaurs die kan ontkomen aan de slacht-partij. Aangekomen bij de rivier de Evenus besluit hij daar te blijven en mensen te helpen de sterk stromende rivier over te zetten. Als Hercules op een dag de Evenus over moet steken met zijn geliefde vrouw Deïaneira, maakt hij dankbaar gebruik van zijn diensten maar tijdens die overtocht tracht Nessus Deïaneira te verkrachten hetgeen hij met de dood moet betalen. Al stervend neemt hij echter wraak en vertelt Deïaneira dat ze wat van zijn bloed moet opvangen om dit, op het moment dat zij aan haar man’s trouw twijfelt, te smeren op een kledingstuk van Hercules. Jaren later moet Hercules de mooie Iole redden en door wanhoop en jalousie overmant besluit Deïaneira het zeer giftige bloed op zijn kleed te smeren, zij weet echter niets van de giftigheid af. Door de warmte van zijn huid begon het gif snel te werken en wordt Hercules, overmand door pijnen op een brandstapel onsterfelijk gemaakt en pleegt Deïaneira daarna zelfmoord. Zo kwam Hercules te sterven, niet door de hand van een levende maar door die van een dode. Nessus heeft veel te maken met de problemen waarin we komen als gevolg van eigen angsten en innerlijke problemen. De onbalans in onszelf geeft ruimte voor een giftige kiem waardoor men in moeilijkheden kan komen of gebruikt, uitgezogen, uitgebuit of belazerd kan worden. Nessus is absoluut een handlanger van Pluto en laat je in korte tijd Plutonische diepgang voelen. Hij haalt de diepst verdrongen pijn naar boven maar kan ook spelen met de pijn van anderen. Bij een Nessus transit word je gepakt op je eigen verdrongen angst, hij confronteert je scherp en heel plotseling met je zwakke plek. Nessus in huis geeft verborgen inhoud weer met een diepe laag die door transits eruit zal/kan komen. Voorbeelden: De gevallen Servische dictator Milosevic heeft Nessus op de ascendant en kon dus altijd de zwakke plek van het volk manipuleren. Een ander voorbeeld is Marlene Dietrich (“Der Blaue Engel”) en ook Naomi Campbell die als zwart model onbewust met verborgen schuldgevoelens en verlangens bespeelt. En ja, Hitchcock had zijn Nessus ook op de ascendant.
Trefwoorden:

 • Hebzucht
 • Decadentie
 • Rauwe seksualiteit
 • Jaloezie
 • Bezitterigheid
 • Gevoelens van ‘het zwarte schaap van de familie’
 • Zijn les is genoeg te hebben aan de eigen materiele en seksuele bezittingen.


Pylenor

Omlooptijd om Zon = 69 jaar

Pylenor stond bekend om zijn penetrante (zwavelachtige) geur. Op het slagveld waar Heracles zijn giftige pijlen afschoot, trof hij ook Pylenor en uit diens voet zou Pholus de pijl getrokken hebben die hem deed sterven. Pylenor stierf niet ter plekke maar kon zich terugtrekken tot het riviertje de Anigros. In de mythen zou Pylenor zijn voet in deze rivier gestoken hebben waardoor het water voor altijd bedorven zou worden en sterk naar zwavel zou stinken. Een andere mythe vertelt dat Hercules de gewonde Cheiron hierin zou hebben gewassen waardoor het water voor altijd bedorven zou zijn. De naam Pylenor is astronomisch nog niet officieel erkend en hij staat beschreven onder 1994TA. Astrologisch laat Pylenor zien waar talenten ontwikkeld dienen te worden en waarin men een mentor zou kunnen worden. Negatief gezien geeft hij eenzame afzondering, zonder onderscheid flirten en snoeven aan.
Trefwoorden:

 • Vergif
 • Infectie
 • Open wonden

Hij geeft aan dat een lichaam altijd voorzichtig chemische toevoegingen aan het lichaam moet doseren teneinde het lichaam bestand te maken tegen de bijwerkingen van de gifstoffen en een genezing in werking kunnen zetten.


Hylonome

Omlooptijd om Zon = 124 jaar

Hylonome is een van de weinige vrouwelijke centauers en wordt beschreven als een in een bosbeken badende schoonheid. Haar mythologische verhaal vertelt haar hartstochtelijke en droevige liefdesgeschiedenis. Hylonome was een wonderschone, verzorgde en beschaafde centaurin, en heftig verliefd op de net zo mooie jonge centaur Cyllarus. Als deze in de slag verwond wordt door een speer en in de armen van zijn geliefde komt te sterven stort zij zich vertwijfeld in dezelfde speer en sterft samen met hem. Astrologisch geeft zij het onvermogen aan om door te leven na het verlies van haar geliefde. De behoefte om dit verdriet te beëindigen is kenmerkend voor deze centaurin.
Trefwoorden:

 • Stervensbegeleiding
 • Het leren omgaan met verdriet
 • Rituelen gebruiken om verdriet te keren etc.

Asbolus

Omlooptijd om Zon = 76 jaar

Asbolus wordt in de mythologie vooral genoemd als aanvoerder van de wilde horde Centauren maar vooral ook als helderziende voorspeller die tijdens veldslagen voorspellende uitspraken deed over o.a. Nessus. Omdat hij, ondanks zijn voorspellende gaven, de centauren aanvoerde in de strijd zou Hercules hem gekruisigd hebben boven de wijn en de geur van de alcohol zou voor altijd zijn voorspellende gaven gedood hebben. Astrologisch laat hij zien dat men altijd, maar dan ook altijd de intuïtie moet volgen. Indien men zichzelf overschat en het instinct niet meer volgt dan moet hier voor afgerekend worden door middel van levenslessen en verlies in energie. De intuïtie ontwikkelen voedt de werking en de bescherming van Asbolus

Chariklo

Omlooptijd om Zon = 62 jaar
Chariklo is in de mythologie de vrouw van Cheiron en is bekend geworden om haar edele aard, haar schoonheid en haar beschaving.Ze wordt vaak afgebeeld als vrouw, samen met Iris en Demeter. Samen met Cheiron heeft ze een aantal kinderen waaronder de dochter die Endeïs, Okyrhâ of Melanippe (zwarte merrie) wordt genaamd. Ook wordt vermeld dat Chariklo een waternimf is en zij hadden helderziende, wijze en genezende vermogens. Er wordt tevens aangenomen dat zij functioneerde als heilige (prostituee) in de mannelijke tempels. Astrologisch refereert zij aan sociale begrenzingen, speciaal die van seksuele aard. Zij kan functioneren hierin door haar gevoelens uit te schakelen en emotioneel niet te reageren. Zij vertegenwoordigt het vermogen om te genezen zonder onderscheid of emotioneel verbonden te zijn. Chariklo vraagt om een moment van bezinning voordat iemand ingaat op bijv. relationele onrechtvaardigheden teneinde inzichten te verkrijgen. Inzichten op theologisch, filosofisch en historisch gebied die bijv d.m.v. transits kunnen worden geactiveerd.