Periode van 23 augustus – 22 september

Heerser – Mercurius

Sleutelwoord – ik analyseer

Kleur – saffraan

Geur – rozen, camelia, kruid

Steen – agaat, jaspis

Na het hoogtepunt van de Leeuw met zijn zelfbewustzijn en zelfexpressie en het alles maar zien in grote lijnen, krijgen we als reactie en vervolg de Maagd.
De Maagd is het teken van kritiek en zelfkritiek. Hij analyseert kritisch, zeer zeker ook de gevolgen van handelingen en gebeurtenissen. Hij ziet geen detail over het hoofd en kan zich lang met kleine zaken bezighouden, zich daar soms zo in verliezen dat hij de grote lijnen over het hoofd ziet. Ook zijn emoties worden aan een kritisch onderzoek onderworpen, waardoor de Maagd soms wal koel overkomt. Het is een dienstbaar teken, dat vaak een zetje van buitenaf nodig heeft om tot handelen over te gaan. Ze houden van orde en netheid. Dat kan in het dagelijkse leven tot uiting komen in een grote kieskeurigheid en dat zeker richt op alles wat hij eet.

De Maagd is graag bezig met zijn gezondheid en (vegetarische) diëten vallen daarom ook onder dit teken. En…. hij houdt van goed en gezond eten. Als aardeteken heeft hij oog voor de materie, houdt hij van afgepast comfort en van goede kleren. In de wereld van de mode-ontwerpers speelt het teken Maagd een grote rol. Zeer zeker ook omdat zij letten op ieder detail en dat tot in de finesses uitwerken. Maagdmensen zijn ook vaak terug te vinden in beroepen waarbij het op precisie aankomt. Zoals bij een computerprogrammeur, maar evengoed als horlogemakers, onderzoekers, chemici, psychologen, astrologen, analisten, kunstcritici, gespecialiseerde handelslieden, kruidenhandelaars, apothekers, of als arts of verpleger. Vaak beter als specialist dan als huisarts want aan het menselijk contact met de patiënt ontbreekt het hem wel eens, omdat ze soms meer “het geval” willen onderzoeken als de interesse op willen brengen voor de mens daarachter. Als boekhouders, boekhandelaren, bibliothecarissen, wetenschappers kan een maagd succes hebben maar ook als dief of valsmunter.

Een Maagd houdt niet van team-werk mede omdat hij in het algemeen weinig vertrouwen heeft in het werk van anderen. In het bedrijfsleven zijn ze zeer zeker op hun plaats, en vaak vindt men ze terug op de afdeling “planning” of “calculatie”. In de liefde is (lijkt) de Maagd vaak teruggetrokken koel, ook hier is hij namelijk erg kieskeurig en stelt hoge eisen aan de ander. De Maagd is voor alles op een bepaalde manier een verstandsmens en als aardeteken richt hij zich vooral op de werkelijkheid en het haalbare en datgene wat hij met de zintuigen kan waarnemen. Maagdmensen zijn beslist zuinig te noemen, ze vragen zich niet af of ze iets mooi vinden, maar wel of het degelijk is, en of ze er inderdaad wat aan hebben en of hij waar krijgt voor zijn geld. Soms vertonen ze klachten van nerveuze aard, vooral spijsverteringsklachten komen bij dit teken vaak voor, evenals verstopping. Actieve beoefening van lichamelijke sporten ligt niet in hun lijn. Ze zullen eerder op de tribune te vinden zijn om te genieten van technisch perfecte topsport, dan dat ze zelf op het veld staan. Ook beoefenen ze graag denksporten zoals bridge, dammen, schaken en puzzelen. Gaat een Maagd op reis, dan kan men er zeker van zijn, dat alles grondig wordt voorbereid, en dat aan alles wordt gedacht waar de gewone reiziger niet of te laat aan denkt. Al is een Maagd het teken van de zelfkritiek en de zelfperfectie, toch kan de Maagd kritiek van anderen in eerste instantie niet altijd waarderen. In de fase van de Maagd vindt de zuivering plaats, die nodig is om het individu voor te bereiden om een deel uit te gaan maken van een groter geheel, dat bij het volgend teken de Weegschaal fase aanvangt. De zuiveringsprocessen in het lichaam behoren daarom ook bij dit teken. In de astrologie worden de Maagden wel de “Pietjes-Precies” van de dierenriem genoemd.

Anatomisch: het zenuwstelsel en de darm(flora). Maagd mensen blijken vaak vegetarisch te zijn, mede door hun interesse in de gezondheid.

Bachbloesem: Duizendguldenkruid (Centaurium) maakt wilskrachtig, geeft energie en vastberadenheid.

Schüssler Zouten: Kalium Sulfuricum verbetert de werking der dunne darm, bij huidklachten en algehele conditie.

Element: AARDE:
Stelt vast dát er iets is en bekijkt dat vervolgens met zijn zintuigen. Hij neemt de uiterlijke vorm uitstekend waar en ontleent zijn zekerheid aan dat wat voor hem tastbaar en direct is.

Kruis: BEWEEG:
Kan nogal luchtig over allerlei problemen heen stappen, gewoon blijven functioneren en denken dat zijn problemen zijn opgelost als hij ze geconstateerd heeft.

Wat de Maagd nodig heeft: Dienstbaarheid,orde, netheid, een taak
Dan is hij: Bescheiden, afwachtend, ingetogen
Anders wordt hij: Overkritisch, vitterig, en valt over iedere kleinigheid