Periode 22 december – 20 januari

Heerser – Saturnus

Nachtheerser – Uranus

Sleutelwoord – ik gebruik

Kleur – zwart, bruin, donker blauw

Geur – Cipres, mirre, sandelwood

Steen – jaspis, onyx

Na de fase van verre contacten en de opname in een groter geheel komt in fase van de Steenbok het aannemen van een geestelijke identiteit, door het vastleggen, het begrenzen en beheersen van zichzelf en zijn rol in het groter geheel. Die rol in dat groter geheel stelt hij vast door te ontdekken wat wel of niet bij hem past en met die eigen identiteit zijn plek in de maatschappij in te nemen. De Steenbok is een aardeteken en daarom op het praktische en het haalbare ingesteld. Hij heeft een doel voor ogen en kan zichzelf veel ontzeggen om dat doel te bereiken.

Hij beschikt daarbij over veel plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel en verlangt dat ook van anderen. Ze houden zich aan gemaakte afspraken en komen niet graag te laat. Vadertje Tijd hoort niet voor niets bij het teken Steenbok. Hij is het teken dat door zijn ervaringen (vaak pijnlijke) wijzer wordt. Pessimistisch, plichtsgetrouw en vaak hard voor zichzelf. In zijn werk is hij bijzonder methodisch en hij bedenkt oplossingen en regels voor de moeilijkste problemen. Hij heeft iets “vasts” nodig en kan zich vastklampen aan gedragscodes, regels en wetten. Daardoor kan er een verstarring in zijn denken doen en laten ontstaan, waardoor hij zich erg kan beperken en inperken.

“Wet is wet, en orde is orde” vindt hij en daarmee kan hij een ander behoorlijk irriteren, want hij vergeeft het een ander maar moeilijk als die zijn boekje te buiten gaat. Thuis is de Steenbok daarom niet de makkelijkste, omdat hij nogal star op zijn standpunt kan blijven staan en het voor hem moeilijk is een stapje terug te doen. Daarom is het voor een Steenbok van het grootste belang, dat hij leert het leven wat soepeler te hanteren,  alleen daardoor kan hij contactproblemen voorkomen. Zeer zeker ook, omdat de Steenbok een type is dat erg in zichzelf gekeerd is en zich zo moeilijk kan uiten. De omgang met anderen verloopt daarom niet altijd even vlot. Soms komen ze wat hard en koel over, maar vaak verbergen ze achter dat harde masker een grote kwetsbaarheid en angst voor de andere mens.

Het kost hem veel moeite om over zijn eigen gevoelens te praten en om zijn emoties te uiten. Toch heeft hij veel behoefte aan warmte, terwijl hij die soms juist afstoot. Eenzaamheid, depressiviteit, schuldgevoelens en angsten, komen juist bij dit teken vaak voor. De angsten van de Steenbok hebben maar één oorzaak, namelijk de angst om niet geaccepteerd te worden. Gezichtsverlies in het ergste wat hun kan overkomen. Hij streeft daarom een bepaalde status in de maatschappij na, en kan erg opzien tegen mensen die het volgens hun toch maar gemaakt hebben. Steenbokken voelen zich aangetrokken tot sporten die een grote fysieke inspanning vereisen. Omdat ze best zonder comfort kunnen zijn het echte kampeerders. Ook trekt hen de bergsport en bestaat er een bepaalde aantrekkingskracht voor de wintersporten.

Hij reist graag met een goede bekende, of gaat alleen op reis want doorgaans heeft de Steenbok geen schare vrienden, maar enkele zeer trouwe vriendschappen die dikwijls voor het leven zijn. Als vriend zijn ze zeer trouw maar als vijand hebben ze een lange adem. Materiele zekerheid is voor een Steenbok belangrijk, vanuit zijn behoefte dat hij niet afhankelijk wil zijn. Beperkingen kan hij goed verdragen, vooral als hij weet dat het een doel dient. Vaak zijn ze uitgesproken zuinig en proberen ze steeds koopjes op de kop te tikken.

Ze zijn over het algemeen nogal conservatief ingesteld en houden zich het liefst bezig met datgene wat in de loop van de tijd zijn waarde heeft bewezen. Omdat ze goed geheimen kunnen bewaren, zijn ze geschikt voor die werkzaamheden waarbij geheimhouding verplicht is. Het werk dat hij doet moet te overzien zijn en hij kan het beste zijn werk in kleine overzichtelijke gedeelten uitvoeren, zodat hij zich daarop geheel kan concentreren. Aangezien de Steenbok zeer gesteld is op vaste gewoonten en het routine-werk, voelt hij zich op zijn gemak als: office-manager, boer, beeldhouwer, bewerker van stenen, ijzer, rots en juwelen, boekhouder, antiquair, geofysicus, wiskundige, onderwijzer, makelaar, mijnwerker, bewaker en constructeur. Niet voor niets wordt hij vergeleken met de eenzame klimmer die stap voor stap de bergtop bereikt. De Steenbok is vaak een eenling die leert door ervaringen.
Voor geen ander is het gezegde: “door volharding kwam ook de slak in de ark”, zo toepasselijk als voor het teken Steenbok.

Anatomisch: Steenbok domineert de knieën, beenderen, tanden, haren, huid en gewrichten en hebben vaak last van een slecht gebit, orthopedische problemen en reumatiek.

Bachbloesem: Maskerbloem (Mimulus) helpt tegen angsten voor het onbekende en helpt bij verlegenheid.

Schüssler Zouten: Calcium Fosforicum voor sterke beenderen, betere spijsvertering en bij gal- en huidklachten.

Element: AARDE:
Stelt vast dát er iets is en bekijkt dat vervolgens met zijn zintuigen. Hij neemt de uiterlijke vorm uitstekend waar en ontleent zijn zekerheid aan dat wat voor hem tastbaar en direct is.

Kruis: HOOFD:
Heeft de buitenwereld nodig om te verwerken en heeft uit die buitenwereld impulsen nodig om zich te ontwikkelen.

Wat de Steenbok nodig heeft: Structuur, regels en wetten, een doel voor ogen
Dan is hij: Verantwoordelijk, zakelijk, beheerst, vaderlijk
Anders wordt hij: Keihard, onbenaderbaar, pessimistisch, zwaarmoedig