Nieuwsbrief Vissen 2024

VISSEN 2024

Bovenstaande afbeelding dekt volgens mij aardig de lading van de huidige sfeer. Pittige golven en donkere wolken komen gelijk in beeld maar ook de stralende zon is als belofte aanwezig, als centraal punt. Daar komen de vissen, die normaliter onder water blijven en zeker niet zichtbaar zijn, nu toch in beeld. Vandaag de 19e februari gaat de zon dit sterrenbeeld binnen, vertrouwen of verwarring brengend? De tijd zal het weer leren maar het is alles behalve rustig op dit moment.
De Zon gaat het innovatieve Waterman principe loslaten maar er staan maar liefst nog vier planeten in dit teken dus we zijn nog niet klaar met de revolutionaire tendensen.
Met het overlijden van hervormer Aleksej Navalny (4-6-67)kan er wel eens een schok beweging in de aarde zijn gekomen die uiteindelijk voor een flinke tsunami kan zorgen. Vrijdag 16 febr was er een prachtig, verhelderend en kippenvel bezorgende documentaire op NPO 2 om 23:17 en deze is zeker het terugkijken waard. Mocht je een indruk willen krijgen van een oprechte hervormer die zorgzaamheid, moed en doorzettingsvermogen wilde laten zien als leider van een continent waar nu nog de oude stroming heerst van dictatoriaal en manipulatief machtsvertoon.
Hij sloot af met hetgeen hij na wilde laten en dat motto heb ik al eens vermeld:
Bad things happen, when good people do nothing…..

We leven in de 21e eeuw en daar staat de hartchakra centraal als evolutie-thema. Veel draait de komende eeuwen om het verweven van het mannelijke en vrouwelijke en we merken allemaal al deze tendensen. Dat was ook een reden dat ik voor deze afbeelding koos, er zijn zeker pittige bewegingen maar toch in het centrum – in het hart daar is veel licht en beweging. Het is juist die constante werveling die nodig lijkt, niets staat stil, alles is aan verandering onderhevig en dat is misschien ook wel het mooie op deze aardbol. Pluto is al vaak vermeld, deze planeet wil transformaties in beweging zetten en zoekt nu naar de structuur van individualiteit maar wel in verbinding blijvend met het sociale aspect. Alles in beweging zettend vanuit het lucht element; Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap hetgeen ik in de vorige nieuwsbrief al in beeld mocht brengen. In de astrologie wordt dit motto gebruikt om de drie zodiak tekens van het element lucht aan te duiden: Waterman (vrijheid & intuïtie),  Weegschaal (gelijkheid & liefdevolle verbinding van tegenstellingen), en Tweelingen (broederschap & onbevangenheid). Dat principe brengt mij gelijk weer bij het lucht thema, bij de ademhaling want daar vinden we de sleutel tot het vinden van individualiteit in verbinding met anderen.

We zijn echt wel klaar met machtsmisbruik, met dwingende tendensen die vaak vanuit geloofsovertuigingen in de wereld zijn neergezet. Het is tijd voor meer balans in het mannelijke én vrouwelijke aspect, in yin en yang. Ook weer zo mooi in beeld bij de twee vissen hierboven. Het is de werveling tussen zwart en wit, tussen goed en fout, tussen alle tegenstellingen die de beweging brengen wil. Het leven in balans ligt wellicht juist in die dans, in die constante heen-en-weer beweging en niet in het kiezen van de ene of de andere factor. Bij het sterrenbeeld Vissen horen o.a. de termen Vertrouwen en Verwarring en ook hier hoeven we niet te kiezen en mogen ze samen hun dans doen om tot groei te komen en in beweging te blijven.
Essentieel lijkt dan het gegeven dat we beter niet in verstarring, in overtuigingen kunnen blijven steken maar nieuwsgierig júist eens een andere richting op mogen kijken en op onderzoek uit mogen gaan, even een ander perspectief bekijken.
Dat komt in beweging door diep adem te halen, door middel van het element Lucht en dat geeft zeker niet altijd oppervlakkige energiebronnen.
Navalny, geboren met de Zon in Tweelingen op 4-6 was zo’n revolutionair hervormer (numerologisch hoort de 4 bij Uranus). Op de dag dat hij stierf (16-2-24) stond planeet Uranus op zijn Caduceuspunt op de 19e graad Stier. Zijn lichaam hoeft niet verder, dat was niet bestand tegen alle geweld, maar zijn spirit zal zeker nog heel lang levend gehouden worden.

Dat brengt me op het thema loslaten wat vaak zo moeilijk is en direct verbonden is met de uitademing, met de darmen op fysiek gebied. Als we wat meer via de deugden zouden gaan leven dan kom je op het thema “onthechten” uit en dat heeft enorm veel met vertrouwen te maken dus met de energie van de komende maand. Als je eens wat meer informatie rond dit thema zoekt dan is er het Virtues Project om inspiratie op te doen hoe je bewust en verantwoord in het leven kan leren staan.
Door niet langer stug te oordelen en af te wijzen als je ergens mee geconfronteerd wordt maar door dan diep adem te halen, even afstand te nemen en te relativeren zodat de dans van vertrouwen in beweging kan komen en je ook het positieve aspect van dat betreffende verhaal kunt zien.

Ik hoop dat de mensen die onder dit bijzonder gevoelvolle sterrenbeeld geboren zijn een inspirerende verjaardag mogen genieten en zo vol vertrouwen weer een heel nieuw jaar in kunnen duiken, want dát is echt een vissen-talent…..

En dan komen we aan bij het laatste sterrenbeeld van deze cyclus want hier wordt de wintertijd afgesloten en gaan we weer vol vertrouwen naar de Lente.

Bij het startpunt van deze Vissen maand op maandagochtend de 19e februari rond 06:00 zien we de Maan ook een gevoelsachtergrond activeren want die loopt dan net het sterrenbeeld Kreeft in. Daarmee wordt gevoelswijsheid op aardse en natuurlijke wijze sterk geactiveerd want de Caduceus, de aandrijvende factor loopt in Stier en raakt de onvoorspelbare Uranus (zoals bij Navaldy zichtbaar werd). Het Waterman-principe blijft dus zeker actief en we kunnen wel wat onverwachte doorbraken verwachten. Mars (actie) en Venus (creativiteit en verbinding) zijn nog maar net dit teken ingestapt en lijken samen te willen werken. Mercurius (ademhaling, beweging) volgt de Zon en maakt zaken achteraf zichtbaar. Inzichten zijn hard nodig, dat blijkt wel weer uit de situatie in de wereld, oorlogen en onrust zijn aan de orde van de dag.

We mogen weer meer voelen, niet alleen oordelen vanuit de media die ons wordt voorgeschoteld maar meer vanuit de energie van het Universum, van de natuurlijke evolutie van de aarde.

Wat ook bijzonder is dat op juist deze dag, de 19e febr de Maansknoop (karmische les) samen staat met het punt wat de zielenpijn zichtbaar maakt, met Cheiron.
We zijn zeker niet altijd bewust van de zielenpijn, die is vrij subtiel en vindt vaak een oorsprong in het celgeheugen, in het DNA wat generaties terug kan gaan.
We krijgen nu de kans om hier een beweging in te creëren want Cheiron weerspiegelt ook een geschenk, een groeikans om een individuele pijn om te vormen naar licht voor de toekomstige generaties. Aangezien dit samenspel nu in Ram staat wordt er licht gezet op de vraag “wie ben ik”…. In vorige nieuwsbrieven heb ik regelmatig melding gemaakt van de noodzaak om de verantwoordelijk voor de individualiteit op te pakken maar als je nu niet weet wie je bent?? Dan is het nu misschien tijd om hier eens aandacht aan te besteden? Op mijn site vind je meer informatie over deze inhoud en als je wilt weten waar jouw Cheiron staat, mail dan gerust… Je krijgt meestal twee thema’s in beeld, het sterrenbeeld waarin deze centaur staat én de zogenaamde huisachtergrond – enkelvoudig duiden is nooit een optie dus het kan allemaal nog veel complexer in elkaar steken maar zo krijg je in elk geval een indruk.

Bij het sterrenbeeld Vissen hoort Neptunus, dat ligt voor de hand als God van de wateren die met zijn drietand én al zijn wijsheid in het onzichtbare, ongrijpbare regeert. Jupiter, de planeet van intelligentie hoort van oorsprong ook bij dit thema.
Al met al wordt er dus om zowel intelligentie als wijsheid gevraagd de komende maand. Neptunus staat nog in Vissen dus die is zeker druk doende maar niet altijd even zichtbaar, die lijkt onder water stevig te roeren dus misschien komt daar straks die tsunami door in beweging. Jupiter staat in Stier en zoekt naar natuurlijke paden om creatief mee te kunnen werken aan de transformaties die op het programma staan. Het lijkt rustig maar ook hier is een spanningsveld toch wel bezig om voor doorbraken te zorgen.

Op 24 februari is er weer een Volle Maan te bewonderen, dan staat de Zon, samen met Saturnus (structuur brenger) in het gevoelvolle, soms vage en opofferende, structuurloze sterrenbeeld Vissen.
De Maan staat dan in het tegenovergestelde teken Maagd. Maagd is aards, praktisch en dienstbaar en zeker niet van plan om zich op te offeren. Op het moment dat deze Volle Maan actief is kan je een gevoel van moedeloosheid ervaren omdat inspanningen niet altijd tot het gewenst resultaat leiden.
Je hoeft niet altijd harder te werken en meer te ‘moeten’ van jezelf, even aarden en praktisch wat details voelen en ervaren kan zeker zoveel effect scoren.

Zon samen met Saturnus kan voelen alsof je op het matje wordt geroepen, een soort reality check. Ofwel je krijgt een reprimande, als je jouw verantwoordelijkheid niet hebt opgepikt, maar je kunt ook promotie krijgen als je dat juist wel hebt gedaan.

In deze tijd kunnen veel verborgen inhouden ‘boven water’ komen en er zullen ontwikkelingen in beweging komen die al geruime tijd in de week staan. Bijvoorbeeld op gebied van handel, biotechnologie en kunstmatige intelligentie kunnen wel zichtbare doorbraken naar voren komen. De stemming is zeker bedachtzaam en ernstig maar er is ook bereidheid om het nieuwe liefdevol te omhelzen.

De afgelopen vijftien jaar met Pluto in Steenbok lag de focus op de heersers, op de ‘top’-functies, bij managers en het gehoorzaam volgen van reglementen. Nu deze transformator in Waterman is gaan lopen komt dat principe naar voren en dat vinden we in “de stem van het volk”.

We mogen dus meer en meer een eigen stem accepteren en laten horen want het brengt écht wederom dat gave motto naar voren:
Als de positieve energie niets doet, zal de negatieve energie overheersen.

Ook hier mag weer een en ander in beweging worden gezet en dat doen we door te communiceren en zo samen te werken aan een doel. De top en managers kunnen van alles verkopen en verzinnen maar op de werkvloer mag het gerealiseerd worden en dat kan niet zonder overleg, zonder verbinding.

Krijg je werkelijk feedback als jij jouw stem laat horen, wordt er écht geluisterd en heb je de volledige aandacht? Stellen anderen vragen of knikken ze onverschillig en draaien ze dan weg? Dit zijn vragen die in deze tijd naar voren komen want we hebben allemaal behoefte aan respect en dat verdienen we ook. Niet door te gaan vechten maar door creatief de eigen grenzen te bewaken en zelfrespect te tonen.
We komen niet echt tot een zelfbeeld als er teveel naar anderen, naar influencers geluisterd en gehoorzaamd wordt. Iedereen is uniek en heeft iets speciaals te bieden en we hebben uiteraard wel reflectie nodig van de gemeenschap om ons heen maar mogen ook zelf voelen wat het best past. Het zijn jouw resultaten die aangeven of je op het juiste pad zit, of jij naar jouw eigen wijsheid luisteren kan en daar is zowel rust als een goede ademhaling voor nodig. Ik merk vaak tijdens mijn workshops dat als mensen bewust gaan ademhalen, er een authentieke energie vrijkomt die intens inspirerend kan uitwerken. Het is de omgeving die mag inspireren, mag zaaien maar het is aan jou om te zorgen voor een mooi en bevredigend resultaat.

We gaan langzaam maar zeker naar de lentetijd, het potentieel is al behoorlijk zichtbaar want er staat al veel in bloei momenteel door de zachte temperaturen en overload aan regen. In de lente is het echt tijd om te zaaien, om plannen te maken voor de zomertijd en om weer heerlijk naar buiten te gaan en de horizon te vergroten.

Vissen overdenking

Een muis, die door een gat in de muur kijkt,
ziet de boer en zijn vrouw een pakje openen.
Hij werd doodsbang toen hij zag dat het een muizenval was.
Hij rende naar de patio om iedereen te waarschuwen.

“Er is een muizenval in huis!”

De kip die aan het kakelen en graven was, zegt:
“Neem me niet kwalijk, meneer Muis,
ik begrijp dat het een groot probleem voor u is,
maar het doet mij helemaal geen pijn.”

Dus ging het knaagdier naar het lam en hij zei hetzelfde:
“Neem me niet kwalijk, meneer Muis,
maar ik denk niet dat ik meer kan doen dan u bedenken in mijn gebeden.”

De muis ging naar de koe en die zei:
“Maar ben IK in gevaar – Ik denk het niet!” zei de koe.

De muis keerde terug naar het huis,
bezorgd en terneergeslagen om de muizenval van de boer onder ogen te zien.

Die nacht werd er een groot lawaai gehoord
als dat van de muizenval die zijn slachtoffer ving,
de vrouw rende om te zien wat ze had gevangen.

In het donker zag ze niet dat de muizenval
de staart van een giftige slang gevangen had.

De snelle slang beet de vrouw,
en de boer bracht haar onmiddellijk naar het ziekenhuis,

maar ze kwam terug met hoge koorts.

Om haar te troosten maakte de boer een voedzame soep klaar,
hij pakte het mes en ging op zoek naar het hoofdingrediënt:
de kip;

Omdat de vrouw niet beter werd,
gingen vrienden en buren hen bezoeken,
de boer doodde het lam om ze te voeden,
de vrouw werd niet beter en stierf.

En uiteindelijk verkocht de man de koe aan het slachthuis
om de begrafeniskosten te dekken.

Moraal:

De volgende keer dat iemand jou over zijn probleem vertelt
en je denkt dat het je niet raakt omdat het niet van jou is
en je er geen aandacht aan besteedt,
denk dan twee keer na:
“hij die niet leeft om te dienen, dient niet om te leven”.

Het gaat niet slecht met de wereld vanwege de slechtheid van de slechten,
maar vanwege de apathie van de goeden.

Dus als iemand je nodig heeft voor zijn problemen,
geef hem dan je hand of geef hem jouw onverdeelde aandacht
en een bemoedigend woord.

Moge het je nooit aan empathie ontbreken!

U kunt niet meer reageren.