Om kort te gaan is deze techniek, die zijn oorsprong kent uit Japan maar zeker ook invloeden kent uit allerlei andere culturen, een diepe basis wijsheid die tot doel heeft de mensheid dichter bij elkaar te brengen.

Met onderstaande filosofische principes en doelstelling blijkt Reiki een veelomvattende techniek die vele mensen helpt om de nodige energie te (her)vinden en zodoende tot genezing te komen.

 • Iedereen is in principe in staat om Reiki te ontvangen en te leren geven
 • De Reiki principes zijn hartverwarmend van eenvoud en doeltreffendheid.
 • Reiki cursussen liggen altijd binnen ieders bereik en komen op je pad als je daar aan toe bent.

Reiki filosofie en leefcodes:

 • Neem verantwoordelijkheid voor al je daden en beslissingen. Los alle problemen met liefde op.
 • Respecteer de vertrouwelijkheid van alle persoonlijke informatie over jouw medemens.
 • Behandel je ouders, partner, kinderen, klanten en medemens met respect voor hun noden, waarden en normen. Ondersteun hen op hun levensweg en vraag hen dat ook jou te doen.
 • Werk met cliënten en medemens naar je beste vermogens, zonder vooroordelen over hun ras, ouderdom, geloof, cultuur, seksuele geaardheid, fysieke mogelijkheden of sociaal-economische achtergrond.
 • Waardeer het vertrouwen dat is gecreëerd tussen jou en je medemens. Maak op geen enkele manier misbruik van anderen.
 • Respecteer het recht van anderen op een vrije keus voor, met wie ze willen werken, welke manier ze anderen willen helpen en welke leermeester ze willen hebben. Respecteer je medemens zonder het opdringen van jouw mening.
 • Waardeer eerlijkheid en integriteit in alle relaties
 • Zoek steeds naar verbreding van je kennis, vaardigheden en professionele kwalificaties
 • Communiceer helder en duidelijk. Ontwikkel je kwaliteiten op het gebied van liefde, vriendelijkheid, eerlijkheid en waarheid. Spreek vanuit je hart. Erken je contact met alles wat er is. Ondersteun het leven.
 • Reiki is een gift om heel te worden, die je kunt geven aan jezelf en anderen, waar je van kunt leren, maar niet kunt beheersen.
 • Onthoudt je van plagiaat, onbehoorlijk weglaten van informatie of het maken van valse of misleidende uitspraken. Neem de methoden van anderen niet over voordat je ze volledig begrijpt en vermeld dan de bron.
 • Onderhoudt en verbreedt voortdurend je bewustzijnsvermogen.
 • Onthoudt je van roddel en kritiek. Werk altijd samen met anderen.
 • Onderwijs door een voorbeeld te zijn.

 

 

Veel gestelde vragen…

Als Reiki zo compleet en eenvoudig is, als het verlichting en energie geeft, als je jezelf en anderen kunt helen…….Waarom zijn er dan nog zoveel nieuwe systemen ontwikkeld?
Door de eeuwen heen zijn er altijd ontwikkelingen geweest en dat is maar goed ook want als er niet gezocht zou worden zou een type als Dr. Usui ook deze methode niet gevonden hebben.

Waarom in combinatie met BodyTalk?
De samenwerking met BodyTalk blijkt heel positief uit te werken omdat het lichaam in harmonie wordt gebracht via de prioriteiten die het zelf aangeeft, dit gecombineerd met het toedienen van de nodige energie werkt doeltreffend om het herstel te ondersteunen.

Waarom zijn er dan symbolen toegevoegd en/of gewijzigd bij sommige stromingen en..Waarom zijn er allerlei Reiki “stromingen” in het leven geroepen?
Na jarenlange ervaring zijn er mensen die meer inzicht in het systeem krijgen en dit een “nieuwe Reiki” noemen. Het gebruik van andere symbolen of tekens geeft niet het ontstaan van een nieuw systeem maar geeft gewoon Reiki met een extra symbool.
Reiki is en blijft het doorgeven van de Universele Energie, niks meer en niks minder!!

Waarom is Reiki zo’n business geworden?
In de Reiki business hoort men termen als “meer energie, hogere trillingen, dieper doordringend” etc en er zijn grote geldbedragen mee gemoeid. Dit zijn slechts termen en ideeën van mensen en zo kan Dr. Usui het volgens mijn bescheiden mening niet bedoeld hebben. Dr. Usui weigerde te adverteren en zag zijn werk als een spirituele praktijk.

In mijn praktijk zullen geen exorbitante hoge bedragen worden gevraagd en ook het toevoegen van extra niveaus voordat men een volgende Reiki cursus kan volgen staat volgens mij haaks op de filosofie van de oorspronkelijke Reiki Techniek. Persoonlijk denk ik dat het leven net zo eenvoudig in elkaar steekt als de Reiki Energie maar het blijkt in de praktijd dat de mens er een ingewikkeld spel van maakt. Usui gaf vijf eenvoudige principes door, enkele symbolen als sleutelfunctie en een manier om deze Universele Onvoorwaardelijke Liefde met anderen te delen – waarom zouden we hier geen gebruik van maken en elkaar helpen?