Nervus Vagus & Ademhaling

Nervus Vagus & Ademhaling

Deze workshop draait om het belang van een soepele doorgave van zenuwprikkels die voor de verbinding tussen brein (hoofd) en onderbuik (darmen) zorgen. Je krijgt tijdens deze dag de nodige inzichten op gebied van de zenuwbanen, de verbindingen op fysiek maar ook mentaal gebied en we gaan flink wat oefeningen doen om deze zenuw uit de verstarring te halen die voor onnodig veel klachten kan zorgen.

De nervus vagus is de ‘tiende hersenzenuw’. Het is de belangrijkste parasympathische zenuw van ons autonome zenuwstelsel. Deze zenuw speelt een belangrijke rol bij ontspannen en herstellen en is een intense schakel in de verbinding tussen een gezond lichaam en ontspannen geest. We gaan de samenhang in beeld brengen tussen zenuwprikkels, spierspanning en de ademhaling die daar zo’n belangrijke schakel tussen is. Door inzichten en oefeningen ontstaat er ontspanning in de nervus vagus, de psoas-spier (midrifspier) en kan er een last van de schouders afvallen omdat daar ook spieren worden ontlast en er ruimte komt voor beweging.

De nervus vagus vertakt zich vanuit de hersenstam naar onze organen (zoals darmen, maag, hart en longen) en is van grote invloed op automatische processen zoals ademhalen, spreken, slikken, de hartslag, de bloeddruk, horen, proeven, verteren en de blaasfunctie.

Je krijgt inzichten rond het sympathische en parasympathische zenuwstelsel, als die twee in balans zijn dan zijn actie en ontspanning ook in harmonie met elkaar en kan het zelfherstellend vermogen functioneren zoals de bedoeling is.

Als er echter chronisch spanning zit op het sympathische stelsel dan zie allerlei klachten ontstaan:
Knetterende hoofdpijn en migraineklachten
Oogklachten en door de combinatie met de oor-zenuw kunnen ook pittige duizelingen ontstaan.
Er kunnen onrustige hartslag en zelfs hartkloppingen/hartritme verstoring ontstaan.
De longen functioneren niet afdoende omdat deze niet diep/intens genoeg kan stromen (geen 2e en 6e chakra communicatie).
Er kan niet voldoende verteerd worden (zowel voeding als emoties).
Er ontstaat spanning op het hele middenrif met bijbehorende gal/lever, lymfe en suikerproblemen waarbij de Chinese geneeskunde gelijk de onbalans tussen creatieve activiteit én het nodige (zelf) vertrouwen uit balans ziet schieten.
Burn-out klachten en depressies zijn zeker ook het gevolg van een gespannen Nervus Vagus
Er kan ook een enorme vermoeidheid optreden want hoewel er vaak wel energie aanwezig is, kan het niet verdeeld worden.
Ook ontstaan er rug- en angstklachten en kan de hele onderbuik onder spanning komen te staan waardoor alle vormen van het creërende en liefhebbende vermogen geblokkeerd kunnen geraken.
Hier vinden we weer die 2e chakra, de “moed” die zo graag wil communiceren met de intuïtie om dan in alle rust tot de nodige vruchtbare acties te komen, maar die hoort weer bij het parasympathisch vermogen.

We gaan ook diverse oefeningen doen om de Nervus Vagus tot ontspanning te brengen en flexibiliteit te herstellen.
Deze gaan hand in hand met diverse ademhalingstechnieken die we allemaal gaan oefenen en eens kijken wat het best bij jouw individuele energie past.

Zoals altijd krijg je een uitgebreid werkboek waarin alles wordt beschreven en de oefeningen ook thuis herhaald kunnen worden. Als je het op prijs stelt dan krijg je ook het werkboek via de mail toegezonden, dan kan je zelf ook workshops geven op dit gebied en kan deze ontspanning hopelijk een groot bereik krijgen want het lijkt intens nodig in deze tijd van ontwikkeling en verandering.

 

REVIEWS:

spontane reactie van Janneke – september 2023: “de vagus nervus workshop was en is echt geweldig. Eindelijk inzicht in mijn ademhalings patronen!”

net zo spontaan reageerde Carlijn: Ik vond het een geweldige workshop, weer zoveel geleerd van jou en de anderen. Bedankt voor alle informatie!

iets uitgebreider de reactie van Monique:  Tijdens de workshop Nervus Vagus en ademhaling heb ik meerdere  inzichten opgedaan en oefeningen geleerd waardoor ik  de balans tussen een gezonde geest in een gezond lichaam kan ondersteunen. Het helpt mij, maar ook de cliënten waar ik mee mag werken naar optimaliseren van welbevinden en gezondheid. De liefdevolle energie die rijkelijk stroomde deze dag zorgde voor verbinding, niet alleen bij de deelnemers, maar er ontstond ook samenhang en connectie tussen de diverse achtergrond theorieën waardoor holistisch kijken naar gezondheid een extra dimensie kreeg. Dankbaar kijk ik terug op deze heerlijke dag.

Laura – November 2023:
Nog bedankt voor een leerzame dag! Floor neemt je mee in een interessante workshop; door astrologie te verklaren in het menselijk brein en de gevolgen hiervan voor je lichaam herken je punten en waarom die ademhaling oh zo belangrijk is. Voor mij echt weer een moment geweest waardoor ik nu dagelijks mijn ademhalingsoefeningen weer doe en daar rust en energie uit haal. 

 

Mocht het zijn dat je zelf ook deze workshop wilt volgen dan kan dat uiteraard bij Gaia-ABC maar de deelnemers zijn nu ook in staat om dit gegeven uit te leggen en te delen dus misschien zit er iemand meer gericht in jouw regio?
Neem dan even contact met mij op dan geef ik de contactgegevens die hier niet vermeld worden in verband met privacy regels…
Onderstaand vind je de deelnemers die zich hier graag mee bezig houden:

Floor Geenen van Gaia-ABC Waalwijk – floor@gaia-abc.com
Monique van Fijngevoelig Brein, talentbegeleiding Tilburg